Mediawijsheid

Scholen voorop in mediawijsheid

In de moderne wereld is mediawijsheid een onmisbare vaardigheid. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren hoe ze veilig en verantwoord kunnen omgaan met media. Daarom integreren we mediawijsheid in ons onderwijsprogramma vanaf de onderbouw tot en met de bovenbouw.

 

Nationaal Keurmerk Mediawijsheid

Het Nationale Keurmerk Mediawijsheid geeft aan dat een organisatie het belang van de ontwikkeling van mediawijsheid bij jeugd, ouders en professionele opvoeders in het beleid heeft opgenomen. Of het nu gaat om chatten, gamen, het gebruik van mobieltjes, het zoeken van betrouwbare bronnen op het internet enz. Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Keurmerk Mediawijsheid.

Lessen Mediawijsheid

Op verschillende momenten krijgen de kinderen les in mediawijsheid. Tijdens deze lessen draait het om zeven thema’s, die in alle verschillende groepen worden aangeboden:

  1. Weet wat je ziet (o.a. wat is waar en niet waar in media?)
  2. Bewaak je identiteit (o.a. wie ben jij op internet?)
  3. Wat je geeft krijg je terug (o.a. over respectvol met elkaar omgaan, online pesten)
  4. Houd de klok in de gaten (o.a. over de tijd die je aan online en offline spelen besteedt)
  5. Maak goede keuzes (o.a. hoe deel je jouw online leven in?)
  6. Bescherm je privacy (o.a. wat is privé en wat mogen anderen van jou weten?)
  7. Zorg voor je eigen veiligheid (o.a. bij wie kun je terecht als je hulp en tips nodig hebt?)

I-Coach

Een i-Coach ondersteunt het onderwijs door de integratie van ICT in de lessen. Op onze school vervult de i-Coach de volgende taken:

  • Ondersteuning van leerkrachten: De i-Coach helpt leerkrachten met het gebruik van digitale middelen, zoals lesmethodes en educatieve apps, en biedt individuele begeleiding en groepsworkshops.
  • Professionalisering en training: Organiseren van trainingen en workshops om leerkrachten up-to-date te houden met de nieuwste digitale trends en tools.
  • Ondersteuning van leerlingen: De i-Coach introduceert digitale leermiddelen en stimuleert mediawijsheid bij leerlingen.
  • Ontwikkeling van digitale Leermaterialen: Bijdragen aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal dat aansluit bij het curriculum.
  • Innovatie en verandering: Verkennen en implementeren van nieuwe technologieën om ICT effectief in het onderwijs te integreren.
  • Bevordering van samenwerking: Delen van best practices en succesvolle ICT-toepassingen onder leerkrachten.

Met een i-Coach zorgen we ervoor dat leerkrachten en leerlingen optimaal profiteren van de mogelijkheden die technologie biedt, wat bijdraagt aan toekomstgericht onderwijs.

 

Interesse?

Vraag meteen een rondleiding aan!

 

Naar contact